Bedankt voor uw interesse in Centralpoint. Op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur kunt u voor zakelijk IT advies live met een van onze medewerkers chatten of whatsappen. Laat hieronder uw vraag achter dan zorgen wij er voor dat u binnen 1 werkdag een antwoord krijgt.
* u kunt als Consument niet bij ons bestellen. => Lees hier onze privacy- en cookieverklaring5 trends voor overheidsinstanties die duurzame IT serieus nemen
Duurzame IT is geen randvoorwaarde meer. Steeds meer overheden leveren een actieve bijdrage aan een duurzame wereld. Door hun CO2-voetafdruk en eWaste te beperken, of zelfs klimaatpositief te worden.
IT-oplossingen kunnen helpen bij het oplossen van klimaatproblemen. Tegelijkertijd heeft IT zelf ook een CO2-voetafdruk. Door een effectieve duurzame strategie toe te passen, kunnen we de negatieve impact van IT op ons klimaat beperken. In dit artikel nemen we je mee in 5 trends die je helpen bij het zetten van de volgende duurzame stap.
1. Duurzaam aanbesteden
Steeds meer overheden nemen duurzaamheid serieus. Ze bekleden dan ook een voorbeeldrol in het duurzaamheidsverhaal. Overheidsinstanties trachten milieudoelen te behalen door het bevorderen van hernieuwbare energie, behoud van leefomgevingen en het stimuleren van duurzame productie- en consumptiepatronen. Bovendien kunnen overheidsinstellingen aanbestedingen milieuvriendelijker maken door milieucriteria in te sluiten bij het opstellen van aanbestedingsdocumenten. Hierdoor zijn inschrijvers gebonden aan het behalen van deze milieudoelstellingen. Op die manier zijn overheidsinstanties verzekerd van een samenwerking met aanbieders die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.
2. Meer grip op waardevolle data
De hoeveelheid data dat overheidsinstanties genereren groeit exponentieel. Die data kan helpen met het verduurzamen van overheden. Met een Carbon Footprint Calculator kun je bijvoorbeeld inzicht creëren in de mogelijkheden om de CO2-uitstoot van je organisatie te verminderen. Door die data hierna te monitoren met slimme tools en dashboards maak je ook jouw resultaten van duurzame inspanningen inzichtelijk en kan je hiernaar handelen om deze te verbeteren.
3. Hybride werken als CO2-beperkende oplossing
Thuiswerken. Door COVID-19 moesten we, maar intussen zijn er veel medewerkers die niet meer terug willen naar de oude situatie. Dat is ook goed voor het milieu. Het aantal auto’s op de weg vermindert, net als het energieverbruik van kantoorgebouwen. Hierdoor neemt de totale CO2-uitstoot en het verbruik van fossiele brandstoffen af. Een mooie win-winsituatie voor medewerkers en onze planeet.
Maar hoe maak je hybride werken succesvol binnen je organisatie? Deze 3 tips helpen je daarbij:
- Krijg inzicht in de kantoorbezetting
Het meten van de kantoorbezetting heeft veel voordelen. Het geeft inzicht in werkpatronen en helpt bij het bepalen van de benodigde ruimte. Vervolgens kan de kantoorruimte efficiënter gebruikt worden. Ook kunnen hybride medewerkers taken waarvoor ze naar kantoor komen beter plannen.
- Faciliteer Activity Based Working
Hierbij kiezen medewerkers zelf een plek om te werken, passend bij de activiteiten of hun persoonlijkheid. Dit wordt gefaciliteerd door op kantoor een goede balans te bieden tussen open en gesloten ruimtes en variatie tussen het type werk- en vergaderplekken. En door ervoor te zorgen dat er voldoende technologie aanwezig is die werken op afstand ondersteund.
- Creëer een flexibele omgeving
Een kantoorruimte die flexibel ingezet kan worden voor verschillende doeleinden, zorgt voor nog meer efficiëntie. Bij Steelcase, een Amerikaans bedrijf in kantoormeubilair, hebben ze een flexibele kantoorruimte. Deze ruimte is in de ochtend geoptimaliseerd voor vergaderingen, tijdens lunchtijd verandert het in een lunchcafé, ’s middags worden er presentaties gegeven en ’s avonds verhuren ze het voor evenementen.
4. Circulariteit is de nieuwe standaard
Lang was de lineaire economie de norm. Hierin gaat de productie en het gebruik van goederen volgens een lineair patroon: maken, kopen, gebruiken en weggooien. Hierdoor worden natuurlijke hulpbronnen uitgeput en neemt de CO2-uitstoot toe. Vooral in de IT-sector zijn de gevolgen van deze lineaire economie zorgwekkend. E-waste (elektronisch afval) is op dit moment zelfs de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Dit blijkt uit een rapport over circulair IT-management van TCO Development, de organisatie achter TCO Certified (een duurzaamheidscertificering voor IT-producten).
Het doel van een circulaire economie is om de levensduur van producten te verlengen en materialen steeds opnieuw te gebruiken. Hoe pas je dit toe op IT? Met deze inzichten uit het rapport van TCO Development:
- Gebruik IT-producten langer (en verkoop ze of ruil ze in als je ze niet meer gebruikt). Een laptop zes jaar gebruiken, in plaats van vier, vermindert de uitstoot al met 29 procent.
- Koop producten in die gemaakt zijn voor een lange levensduur. Vaak worden IT-producten vervangen omdat de batterij zijn capaciteit is verloren. Of doordat één onderdeel niet meer werkt of verouderd is. Koop daarom producten met batterijen van goede kwaliteit en met onderdelen die eenvoudig te vervangen of repareren zijn.
- Bespreek circulariteit met je IT-leveranciers. Geef in een vroeg stadium aan dat langer gebruik je doel is. Laat dit opnemen in de contractvoorwaarden en overweeg garanties en andere serviceovereenkomsten. Sommige leveranciers hebben programma’s die het op duurzame wijze selecteren, ondersteunen en inruilen van apparatuur makkelijk maken. Zo bieden we bij Dustin een retourplan aan waarbij gebruikte toestellen opnieuw worden ingezet, vergoed of verwerkt op duurzame wijze.
5. Van klimaatneutraal naar klimaatpositief
Steeds meer overheidsinstanties streven ernaar om klimaatneutraal of ‘net zero’ te worden. En er is alweer een volgende stap in opkomst: klimaatpositiviteit. Wat het verschil is tussen deze drie?
- Klimaatneutraal houdt in dat alle broeikasgassen die een organisatie uitstoot in balans worden gebracht door dezelfde hoeveelheid uit de atmosfeer te halen.
- Net zero betekent dat de bedrijfsactiviteiten helemaal geen broeikasgassen uitstoten.
- Klimaatpositief (of koolstofnegatief) is het nieuwe einddoel. In deze fase worden er meer broeikasgassen uit de atmosfeer gehaald dan er worden uitgestoten.
Door klimaatneutraal (of net zero) te worden, helpen overheden de opwarming van de aarde tegen te gaan. Klimaatpositiviteit helpt om de gevolgen van klimaatverandering om te keren en het milieu te verrijken.
Neem contact op
Wil je meer informatie? Vul dan het formulier in. Onze specialisten helpen je graag verder.