“Grote CO2-reducties dankzij innovatieve technologie”

Carbon Footprint Calculator:

“Grote CO2-reducties dankzij innovatieve technologie”

 

De Carbon Footprint Calculator geeft organisaties inzicht in de footprint van hun ICT. Mét alternatieve scenario’s die vaak tientallen procenten CO2-reductie opleveren. Founder Dan Williams legt uit wat de tool kan, hoe bedrijven er zoveel impact mee kunnen maken.

 

ICT is verantwoordelijk voor zo’n 2 tot 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De filosofie van oprichter en directeur van het Britse Qingtech Dan Williams: geef organisaties op wetenschappelijke wijze inzicht in het stroomgebruik en de uitstoot van hun ICT zodat ze hun milieu-impact begrijpen en bied ze tegelijkertijd handvatten om deze impact te verminderen.

Williams: “Bij Microsoft analyseerde ik de impact van de technologie van het bedrijf, dat resulteerde in een promotieonderzoek. Daarin stond de vraag centraal wat voor methodologieën en modellen er nodig zijn om de milieu-impact van ICT te begrijpen. De Carbon Footprint Calculator, die we bij Qingtech ontwikkelen, is een spin-off van mijn promotieonderzoek. De metingen en alternatieve scenario’s die hieruit komen, leveren onze klanten doorgaans een enorme reductie van hun footprint op.”

 

2000 variabelen

Het wiskundige model dat uit het onderzoek van de informaticus voortkomt, telt zo’n 2000 variabelen voor het meten van de milieu-impact van ICT-diensten en data. Daarin school volgens hem de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van de Carbon Footprint Calculator (CFC), die ook door Dustin wordt aangeboden.

Williams: “We moesten zeker weten dat de berekening nog steeds accuraat zou zijn zonder bepaalde ultragedetailleerde informatie. Het zou immers een gigantische klus zijn om voor ieder bedrijf 2000 verschillende data-elementen te verzamelen.”

 

Doorwrochte analyse als nulmeting

Hoe werkt de CFC? De basis is de zogeheten Qingtech Energy and Emissions Modelling Tool, een wiskundig model dat metingen en data over de technologische set-up van een organisatie kan verwerken. Dat kan bijvoorbeeld een enkel device zijn, een datacenter of de hele technologische infrastructuur. Daarnaast kan informatie over onder meer de strategie en de toekomstplannen van een bedrijf worden ingevoerd.

Het model levert niet alleen een gedetailleerde analyse van het energieverbruik, de energiekosten en de broeikasemissies van de ICT van een organisatie op. Ook vloeit er een een doorwrochte berekening van de ‘embodied emissions’ uit voort, oftewel de uitstoot rondom de productie, levering en end-of-life van de hardware. Deze gecombineerde uitkomsten vormen de nulmeting voor de huidige prestaties.

 

Alternatieve scenario’s

Als de analyses klaar zijn volgt het belangrijkste deel, aldus Williams. “Dan gaan we het model configureren met verschillende elementen en bepaalde scenario’s invoeren. Stel, je hebt opslagapparatuur en servers van vijf jaar oud. Wat gebeurt er als je dit vervangt door cloud computing of nieuwere apparatuur?”

De CFC rekent talloze verschillende versies voor hetzelfde type technologie door; de beste scenario’s worden aan de organisatie voorgelegd. “Vaak zijn er quick wins in de vorm van nieuwere en efficiëntere technologieën. De conclusie kan ook luiden dat je het beste nog een paar jaar kunt wachten, aangezien ook de productie van nieuwe apparaten en het recyclen van oude apparatuur wordt meegenomen”, zegt Williams.

 

Reductie van 50 procent

In wezen draait de CFC al zo’n tien jaar mee, de calculator in de huidige vorm is ongeveer drie jaar geleden gelanceerd. De tool wordt echter constant geüpdatet en voorzien van nieuwe technologieën en data. Tot voor kort maakten meestal grote bedrijven met een dito IT-infrastructuur en eigen datacenters gebruik van de calculator. Tegenwoordig verwelkomen Williams en zijn collega’s ook veel kleinere bedrijven die hun technologische CO2-footprint willen reduceren.

Vaak kunnen zij hun impact enorm verminderen door scenario’s van de CFC te implementeren, stelt Williams. “Een goed voorbeeld is een Britse aanbieder van technologie. Hun datacenter stond vol met zeer oude infrastructuur. Dankzij onze tool konden ze bijna meteen een emissievermindering van zo’n 50 procent realiseren. Door op verschillende vlakken voor nieuwe technologieën te kiezen, kunnen ze binnen tien jaar tijd zelfs bijna een ‘net zero’-situatie creëren, waarbij dus ongeveer net zoveel CO2 uit de atmosfeer wordt weggenomen als erin komt.”

 

Kleinere bedrijven aantrekken

Het belangrijkste doel van Qingtech de komende jaren is om meer middelgrote en kleinere bedrijven aan te trekken. Williams: “Daarvoor hebben we nu een simpelere, laagdrempeligere versie van de calculator gemaakt. Daarmee kunnen kleinere bedrijven relatief weinig maar wel heel belangrijke data invoeren. Dit levert een ruwe inschatting op, zonder dat ze daar veel tijd aan kwijt zijn.”

Is de footprint van een bedrijf klein? Dan ligt het niet voor de hand om actie te ondernemen. Is ‘ie groot, dan kan het bedrijf in kwestie overschakelen op de geavanceerde calculator. “Daar heb je meer data en tijd voor nodig, maar je kunt daarna je impact flink verkleinen. Deze nieuwe aanpak hopen we de komende jaren bij zoveel mogelijk nieuwe bedrijven toe te passen”, aldus de Brit.

 

Spin-off: measurable.energy

Om organisaties nog beter te kunnen helpen met het verkleinen van hun footprint, heeft Williams een spin-off-bedrijf opgezet onder de naam measurable.energy. Het slimme stopcontact en het softwareplatform van dit bedrijf worden nu uitgerold in het Verenigd Koninkrijk, een versie voor stopcontacten op het Europese vasteland is zo goed als klaar.

Het platform van measurable.energy laat organisaties automatisch data verzamelen over alle soorten energie die binnen de infrastructuur worden verbruikt. De verzamelde data kan direct in het Qingtech-model worden ingevoerd, waardoor automatisch modellen en nulmetingen kunnen worden gecreëerd.

 

‘Enorm besparen dankzij automatisering’

“Belangrijker nog”, zo stelt Williams, “is dat we niet alleen inzichten en strategieën aanleveren, zoals bij de CFC, maar organisaties ook daadwerkelijk controle geven over apparaten. Dankzij onze combinatie van hardware en software kunnen ze apparaten aan- en uitzetten en zelfs hele gebouwen beheren.”

Het slimste van het platform? Het weet wanneer er veel hernieuwbare energie beschikbaar is, in dat geval kan alle apparatuur aanblijven. Is er weinig zon en wind en heeft het elektriciteitsnet veel fossiele energie nodig? Dan worden niet-essentiële apparaten uitgeschakeld. Denk aan bureaulampen en verkoopautomaten die ’s nachts niet worden gebruikt. Williams: “Door dit te automatiseren via ons platform, kun je je footprint flink verminderen en enorme kostenbesparingen realiseren.”

Neemt contact op

Wil je meer informatie? Vul dan het rechter formulier in. Onze specialisten helpen je graag verder.

    Contact opnemen

    ContactformulierClose

    Bedankt voor uw interesse in Centralpoint. Op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur kunt u voor zakelijk IT advies live met een van onze medewerkers chatten of whatsappen. Laat hieronder uw vraag achter dan zorgen wij er voor dat u binnen 1 werkdag een antwoord krijgt.

    * u kunt als Consument niet bij ons bestellen. => Lees hier onze privacy- en cookieverklaring