Onvoldoende zicht op complex IT-landschap? Kunstmatige intelligentie biedt uitkomst.

Published by Eelco Huurdeman
Innovation Manager @ Dustin
Published September 2021 • 3 minuten leestijd

Kunstmatige intelligentie krijgt een steeds belangrijkere rol bij het managen en beveiligen van complexe IT-omgevingen. AIOps platformen optimaliseren de performance van applicaties, sporen beveiligingsrisico’s en bottlenecks op en werken proactief aan oplossingen.

 

Artificial Intelligence (AI) – of gewoon kunstmatige intelligentie – is hét nieuwe toverwoord in technologieland. Slimme computers die zelfstandig leren en intelligente beslissingen maken kunnen de slagkracht van ondernemingen op talrijke manieren vergroten. Het gebruik van een krachtig cloudplatform is daarvoor vaak onmisbaar.

Stel je bijvoorbeeld een camera met beeldherkenningstechnologie voor die je productielijn monitort. Een interessante, maar op zichzelf ook tamelijk nutteloze toepassing. Die verandert pas in een effectieve oplossing door de koppeling van een applicatie die kan voorspellen wanneer er iets fout dreigt te gaan. En die dan direct ook proactief een monteur waarschuwt.

Met elke nieuwe oplossing wordt het IT-landschap van organisaties complexer en lastiger te managen.

Groeiende complexiteit IT-infrastructuur

Cloudplatformen bieden een end-to-end set van enterprise-software applicaties waarmee organisaties innovatieve technologische mogelijkheden veranderen in oplossingen die echte meerwaarde genereren. Met elke nieuwe oplossing wordt hun IT-landschap, dat veelal is verdeeld over de eigen servers, private en publieke cloud, echter wel steeds complexer.

Zeker als organisaties kiezen voor applicaties van meerdere cloudproviders – de zogenaamde multicloud strategie. Volgens onderzoek door IBM Market Development & Insights (MD&I) is slechts één op de vier IT-managers in staat de end-to-end IT processen binnen zijn of haar organisatie voldoende te monitoren en managen.

Bijna de helft van de respondenten ziet het afnemende zicht op de gehele IT infrastructuur als belangrijkste uitdaging. Ook zij noemen de groeiende complexiteit van deze infrastructuur als belangrijkste oorzaak. Bijkomend probleem is dat IT teams veelal in op zichzelf staande silo’s opereren, en centraal overzicht op de resulterende data vaak ontbreekt.

AIOps platformen gebruiken machine learning en data analyse om inzichten uit historische en realtime data samen te brengen.

Kunstmatig intelligente databeveiliging

Volgens Padraig Byrnes maakt dat de uitdaging om op tijd in te grijpen bij datalekken of andere serieuze incidenten nog groter. De research director van technologieanalist Gartner verwacht dat organisaties deze uitdaging effectief gaan tackelen door hun gehele IT operatie te laten monitoren door kunstmatig intelligente applicaties.

AIOps platformen gebruiken machine learning en (voorspellende) data analyse om inzichten uit historische en realtime data samen te brengen. Strategisch einddoel is het creëren van een IT-omgeving met zijn eigen feedback loops. In optima forma maken die het mogelijk volume, snelheid en variëteit van de binnen deze omgeving circulerende data real time te monitoren.

Zo kan een AIOps platform de performance van applicaties optimaliseren, beveiligingsrisico’s en bottlenecks opsporen en ook proactief aan een oplossing gaan werken. Zoals gebruikelijk bij nieuwe datatoepassingen adviseert Gartner een gefaseerde aanpak rond helder omschreven use cases, die binnen afzienbare termijn duidelijke meerwaarde kunnen genereren.

 

Beveiliging externe werkplekken

Veel organisaties kijken daarvoor nu naar mogelijkheden hun explosief gegroeide aantal externe werkplekken extra te beveiligen. Goed voorbeeld is Siemens. Met behulp van een AIOps platform beveiligde de technologieproducent binnen enkele weken ruim 95 procent van de ruim 400.000 Pc’s, laptops, telefoons, tablets en andere apparaten van zijn Amerikaanse divisie.

Het AIOps platform monitort doorlopend de circulerende data van al deze devices. “Als het patronen vindt die wijzen op aanwezigheid van mogelijke dreigingen, stuurt het platform direct een rapport naar de verantwoordelijke IT-medewerkers”, vertelt Adeeb Mahmood, director cybersecurity van Siemens USA. “Naast een duidelijke omschrijving van de dreiging bevat dat ook suggesties voor relevante maatregelen.”

In het verlengde hiervan gaan AIOps-oplossingen ook de exponentieel groeiende hoeveelheid data vanuit het Internet of Things (IoT) beveiligen. Die data wordt hierbij echter niet langer centraal geanalyseerd, maar op de plek waar die ontstaat: de ‘edge’. Bijvoorbeeld bij de productielijn waarmee ik deze blog begon: hier zou de beeldherkenningsapplicatie ook direct een monteur kunnen waarschuwen.

 

Effectiever, veiliger, minder complex

Zo beperkt het lokaal verwerken van data de complexiteit van de cloud, en verhoogt tegelijkertijd de veiligheid en de effectiviteit van de beoogde oplossing. Organisaties die morgen gebruik willen maken van dit soort slimme oplossingen, verwerken die optie liefst vandaag nog in hun IT-strategie. Mede door de ongekende snelheid waarmee deze technologische ontwikkelingen zich voltrekken, worstelen veel interne IT-organisaties echter met deze uitdaging.

Organisaties die de innovatieve technologie van morgen vandaag al willen omarmen, kunnen er daarom voor kiezen een externe sparringpartner in te schakelen. Als grootste IT-leverancier van de Benelux werken wij al jaren met organisaties in elke fase van hun digitale transformatie, en begrijpen we de uitdagingen die op elk moment in die reis actueel worden.

Persoonlijk advies nodig van onze consultants?

016- 796 200

Maandag – Donderdag 09:00 – 17:30

Vrijdag 08:30 – 17:00

Verstuur bericht

via ons contactformulier

Contact opnemen

ContactformulierClose

Bedankt voor uw interesse in Centralpoint. Op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur kunt u voor zakelijk IT advies live met een van onze medewerkers chatten of whatsappen. Laat hieronder uw vraag achter dan zorgen wij er voor dat u binnen 1 werkdag een antwoord krijgt.

* u kunt als Consument niet bij ons bestellen. => Lees hier onze privacy- en cookieverklaring