Waarom cybercriminelen ook kleinere bedrijven aanvallen (en wat je ertegen kunt doen)

De kans om slachtoffer te worden van cybercrime is groot. Met name KMO’s zijn een geliefd doelwit voor cybercriminelen, omdat hun beveiliging vaak zwakker is. Veel ondernemers denken ten onrechte dat ze niet interessant zijn voor aanvallen, of hebben niet de middelen om hun cybersecurity op peil te houden.
Volgens Nick Pul van Dustin is er juist bij KMO’s veel ruimte voor verbetering. Cybercriminelen schieten vaak met hagel om uit te vinden welke systemen slecht of niet beveiligd zijn en dringen vervolgens binnen waar de digitale deur het eenvoudigst te forceren is. “Vergelijk het met inbrekers”, zegt Pul. “Die zoeken ook het huis waar ze het makkelijkst en snelst binnen kunnen komen. Ze gaan echt niet uitgebreid aan de slag om een deur met driepuntsslot open te krijgen.”

 

Niet langer afdoende

De wereld van cyberdreigingen verandert snel, waardoor traditionele beveiligingsmaatregelen zoals firewalls vaak niet meer volstaan. Voor kleine bedrijven is het moeilijk om deze snelle ontwikkelingen bij te houden. Daarom is een ervaren IT-partner cruciaal. Een IT-partner kan de verantwoordelijkheid nemen voor het implementeren van geavanceerde beveiligingsoplossingen tegen aanvallen zoals phishing en ransomware. Pul benadrukt dat cybersecurity echt een vak apart is en dat samenwerking met gespecialiseerde partners essentieel is.

Naast technologie speelt het menselijke aspect een grote rol. Phishing en social engineering zijn nog steeds effectief omdat ze vaak vertrouwen op menselijke fouten. Bedrijven moeten daarom aandacht besteden aan bewustwording en training van medewerkers om onbetrouwbare e-mails te herkennen. Awareness blijft een essentieel onderdeel van elke beveiligingsstrategie.

 

NIS2-richtlijn

Met de nieuwe Europese NIS2-richtlijn wordt goede cybersecurity voor sommige mkb-organisaties nog urgenter. Deze wet verplicht bedrijven in bepaalde sectoren hun digitale weerbaarheid te verbeteren. Richard Drubbel van Dustin waarschuwt dat middelgrote bedrijven met 50 werknemers of een omzet van 10 miljoen euro of meer al onder de NIS2 kunnen vallen. Daarom is het belangrijk om proactieve maatregelen te nemen en samen te werken met experts om aan deze regelgeving te voldoen en cybersecurityrisico’s effectief te beheersen.

Interesse in Managed Services van Dustin?

Persoonlijk advies nodig van onze consultants?

016- 796 200

Maandag – Donderdag 09:00 – 17:30

Vrijdag 08:30 – 17:00

Verstuur bericht

via ons contactformulier

Contact opnemen

ContactformulierClose

Bedankt voor uw interesse in Centralpoint. Op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur kunt u voor zakelijk IT advies live met een van onze medewerkers chatten of whatsappen. Laat hieronder uw vraag achter dan zorgen wij er voor dat u binnen 1 werkdag een antwoord krijgt.

* u kunt als Consument niet bij ons bestellen. => Lees hier onze privacy- en cookieverklaring